Navigáció
Elérhetőség

Szolnoki László
(+36) 30/72-777-58


Tel/Fax: 52/954-283

Cím:
4029 Debrecen Kassai út 129.

GPS:
É 47.55748
K 21.65219

Térkép


site:
http://www.szolnoky.hu

email(1):
info@szolnoky.hu

email(2):
szolnokylaszlo@gmail.com

Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Partnereink
Szintezhető Nagyteherbírású Csatornaszem
SZINTEZHETŐ NAGYTEHERBÍRÁSÚ CSATORNASZEM
(rövid leírás)

A találmány célja az ismert megoldások hiányosságainak kiküszöbölésével állítható magasságú, de mégis egyszerű, könnyen gyártható csatornaszem szerkezet kialakítása. A találmány szerinti megoldás tehát szintezhető , nagy terhelhetőségű csatornaszem, amely közutakon és járműközlekedést biztosító térrészeken kerül felhasználásra elsősorban szennyvízvezeték aknák vagy más ipari aknák zárására.

A csatornaszem célszerűen körkörös csatornaakna fedlapból áll, amely egy négyszögletű fedlapkeret közepére kerül behelyezésre. A találmány lényege, hogy a négyszögletű fedlapkeret a négy sarkában menetes csőanyából és csavarorsóból álló oszlopszerű emelőművön áll. Ezek az emelőművek a csatornaszem útburkolat felőli oldaláról üzemeltethetők úgy, hogy a szintre állítás a csőanyák csavarkulcs ráhelyezését biztosító fejei az útburkolat felől elfordíthatóak. A találmány szerinti fedlap, illetve fedlapkeret előnyös kiviteli formájában öntöttvas alkatrész, de a csavarorsók acélból készülnek. A csavarorsós emelőműveket műanyagból készült védőhüvely védi a betonba történő beágyazás során. Az emelőművek lehetővé teszik a keretszerkezet emelését akár hosszú idejű útüzemeltetést követően is.

A szintezhető nagy terhelhetőségű csatornaszem további műszaki előnye az, hogy a beépített négy darab emelőmű segítségével a csatornaszem szintje fokozatmentesen állítható a szükséges útburkolati korona szintjéhez. A csőanya rádiuszos gömbsüveg-szegmens geometriájú beállófejjel rendelkezik, amely a fedlapkeret azonos rádiuszú fészkébe illeszkedik. Így a csőanya beállása az orsó feszülése nélkül lehetséges és ezáltal elérhető az is, hogy a csatornaszem a teljes vízszintes pozícióból kibillenthető és a horizontális pozícióhoz képest maximálisan 5-10 %-kal meg- dönthető. Ez a különleges lehetőség egyre nagyobb mértékben szükséges az útburkolatok aszfaltozása során, hiszen egyrészről az utakról történő esővíz elvezetése csak akkor lehetséges a vízelvezető árokba, ha az útkorona valamelyik irányba megfelelő dőlésszöggel lejt. Ez a dőlésszög kívánalom áll elő azonban akkor is, amikor a csatornaszemet egy nagy sebességű kanyarszakaszba építik be, ekkor az európai szabványok előírják az útpálya meghatározott szögű dőlését.

A találmány szerinti csatornaszemek szintezése már a betonozási és aszfaltozási művelet utolsó behengerlési munkafázisáig változtatható. Ezzel a tökéletes, akár milliméter pontos szintre állás valósítható meg. A fedlapkeretnek célszerűen kúppalástja van, amely lehetővé teszi azt, hogy a megfelelő betonágy kialakítása során a nagy terhelésű járműteher ne a négy csavarorsón keresztül adódjon át az aknafalazatra, hanem a kúppaláston keresztül áthárítja az aszfalt betonozott régiójára.Így a csatornaszem stabil helyzetben áll a betonozás és az azt követő aszfaltozás során.

További előnyös műszaki megoldás az, hogy a fedlapkeret palástján furatok vannak, amely furatokba rögzítőszeg üthető. Ezek betonba történő ágyazódása szintén segíti a csatornaszem rögzítését. A tartós úthasználatot követően, az aszfaltréteg tönkremenetele miatt a csatornaszem esetleg szükséges újraszintezése megvalósítható oly módon, hogy a csatornaszem körül csak és kizárólag az aszfaltréteget kell felbontani, majd az orsók üzemeltetését követően a fedlapkeret újra szintre állítható. Ezt követően a rögzítőszegek számára szolgáló furatok felhasználhatók a rögzítőcement vagy műgyanta résbe történő újra bejuttatására a csatornaszem rögzítése céljából. A szintezhető , nagy terhelhetőségű csatornaszem beépítési munkálatait betonszintjelző bemarás vagy perem un.szintvonal segíti.

Képek a debreceni beépítésről:

Letöltés: Prospektus